Górne

    Czy mleko jest dobre

    Wzbudza kontrowersje

    Mleko krowie dostępne w sklepach ma skrajnie różne opinie co do przydatności dla człowieka. Kilkanaście lat temu miała miejsce wielka kampania reklamowa, w którą zaangażowane były znane osoby. Jej hasło głosiło: “Pij mleko będziesz wielki”. Wtedy nastała moda na rozdawanie dzieciom w szkołach porcji mleka. Panowała wtedy “poprawna politycznie” opinia o niezastąpionych walorach mleka. I wiele dzieci wbrew sobie było nawet zmuszanych do picia tego napoju. A serwowano im różne wynalazki – mleko smakowe: czekoladowe, truskawkowe – niestety dodatki te z pewnością nie polepszały jakości tego mleka.

    mleku-nieSpożycie mleka i jego przetworów w Polsce w ostatnich kilkudziesięciu latach jest na podobnym poziomie i wynosi ok 260 kg/rok na osobę. Poprzednie pokolenia miały jednak dostęp do mniej przetworzonego produktu i bardziej zbliżonego do tego jakie dostarczyła krowa. Dzisiaj zaszły wielkie zmiany w obróbce tego surowca ale także i w karmieniu i utrzymaniu krów. Niestety są to zmiany z punktu widzenia zdrowia człowieka na gorsze. Znowu pogoń za zyskiem góruje nad korzyściami dla odbiorcy.

    Osobiście jako młody człowiek piłem dużo mleka, jadłem twarogi, śmietany ale w tych wyrobach nie było tyle chemii, nie były ono poddane obróbce termicznej, nie dodawano żelatyny, sztucznych słodzików (produkty light), błonnika, a przetwory różniły się od dzisiejszych jogurtów czy kefirów, które są robione z mleka w proszku i zagęszczane żelatyną i nawet mączką kukurydzianą. Czy takie produkty mogą komuś dać zdrowie? Odpowiedź wydaje się oczywista.

    Posłuchaj co na temat mleka ma do powiedzenia trener Ryszard Rećko. W rozmowie tej nie poruszyliśmy w ogóle kwestii obróbki mleka jaką przechodzi ten surowiec od krowy do konsumenta.

    Trudność z trawieniem

    Mleko zawiera 2 składniki, z którymi organizmy ludzi mają problem: laktozę i kazeinę. Cukier mleczny (laktoza) jest trawiona przez enzym laktazę, którego nie produkuje ok. 1/4 populacji ludzi z Polski (różnie to wygląda dla różnych nacji). Tak przynajmniej wyglądają oficjalne dane na temat alergii na ten składnik. Natomiast drugi składnik, kazeina nie jest trawiona przez ok. 60% naszych rodaków. Jeśli jeszcze uświadomimy sobie, że sprawność układów trawiennych spada z wiekiem, to okaże się, że problem alergii na mleko dotyczy prawie wszystkich a tylko pojedyncze osoby nie odnoszą strat związanych ze spożyciem mleka.

    Bomba z opóźnionym zapłonem

    Problem jest o tyle poważny, gdyż często nie widzi się negatywnych skutków od razu, gdyż niestrawione fragmenty białek odkładają się w organizmie a układ odpornościowy widzi je jak wirusy wywołujące choroby autoimmunologiczne. Takie reakcje alergiczne są zauważane zwykle po pewnym czasie od spożycia mleka i po skumulowaniu się z kilku porcji i często nie postrzega się tego produktu jako wywołującego złe samopoczucie. Wiele starszych osób, którzy obserwują swoje samopoczucie stwierdza, że od pewnego wieku nie może spożywać już produktów mlecznych, gdyż czują się po nich coraz gorzej. Niestety wynika to, że obniżenia sprawności układu trawiennego i kumulowania się niestrawionych składników. Spora jednak grupa starszych osób nie zauważa, że spożywanie mleka rujnuje im zdrowie i ciągle sięga po te produkty w nadziei, że ustrzegą się osteoporozy. Niestety fakty pokazują, że mleko sprzyja powstawaniu osteoporozy, ale opiniotwórcze media tego nie popularyzują, bo przecież przemysł mleczarski wydaje dużo pieniędzy na reklamy.

    Dawniej a dzisiaj

    W latach 60-70 tych w Polsce w sprzedaży było mleko w kankach lub butelkach szklanych, które nie podlegało procesom obróbki jak dzisiaj. Tamto mleko nie ugotowane do południa zsiadało się. Posiadało czynne enzymy pomocne w jego trawieniu. A dzisiaj w mieście nie uświadczy się takiego mleka. Najpierw ulega ono homogenizacji czyli wskutek intensywnego mieszania natlenia się je, co zamienia zawarty w nim tłuszcz w utlenioną substancję tłuszczową a potem wskutek podgrzewania do temperatury 93 stopni niszczy enzymy a jakość białek ulega jeszcze pogorszeniu. Podobno cielę karmione takim mlekiem umiera po kilku dniach…

    Miarodajny test

    Jak wcześniej napisałem są osoby, które mogą spożywać dobre mleko z korzyścią dla siebie. Dlatego jeśli ktoś ma wątpliwości, warto zrobić test samopoczucia. Dlatego by sprawdzić czy mleko jest dobre dla ciebie, najlepiej, jeśli spożywało się produkty mleczne, należy odstawić je na 2-3 tygodnie i obserwować swój organizm i jego reakcje. Na początku możemy odczuwać nawet pewne symptomy abstynenckie, gdyż możemy być uzależnieni od pewnych składników wywołujących takie reakcje, ale warto to przeczekać i dotrwać do końca testu. Zaświadczam, że warto, bo “owoce mogą być słodkie”. Osobiście u mnie po odstawieniu produktów mlecznych (maślanki, serków wiejskich) minęły wzdęcia, wiatry, katar a potem przeziębienia, które wcześniej były częste. Pojawiło się też więcej energii i zmniejszył się obwód w pasie bez odchudzania.

     
    Nie ma jeszcze komentarzy.

    Dodaj komentarz

    Podane dane będą przetwarzane w wymienionym celu zgodnie z Polityką Prywatności.

    Zaprojektowane przez Klienter.pl


    Kulturysta

    6 Sprawdzonych Sposobów Na Poprawę Sylwetki w 60 Minut

    Pobierz teraz poradnik gratis!

    Dowiesz się…

    • Jakie są metody treningowe i do jakiego celu je stosować?
    • Jak ważne są odpowiednie zmiany ilości powtórzeń?
    • Jak ustrzec się nieprzewidzianych urazów?


    Wpisz Imię: *
    Wpisz Email: *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Czy powinniśmy jeść chleb?

    Zweryfikuj swoje zwyczaje Zwykle postępujemy według utartych schematów i nie zastanawiamy się nad tym, że to co wydaje się takie samo...

    Zamknij