Górne

Źródła białek – mięso

Nie tylko filety z kurczaka

Ryszard Rećko wyjaśnia dlaczego mięso jest tak ważnym składnikiem codziennej diety. Wskazuje też, że istnieje wiele rodzajów mięsa i dieta kulturysty wcale nie musi być taka nudna.

 

Treść filmu:

Ryszard RećkoMięso jest najlepszym źródłem białek, oczywiście zaraz po białkach jaj.

Dlatego, że średnio 100 gram mięsa zawiera czystych białek około 19 do 32, ale te produkty zwierzęce, które ogólnie nazywamy mięsem zawierają mniej więcej właśnie taki procent białka.

Białka z mięsa wchłaniane są przez nasz organizm bardzo dobrze, dlatego, że człowiek wyprodukował w swoim organizmie enzymy, które potrafią odpowiednio rozłożyć białko do postaci aminokwasów bo tak właśnie dzieje się w naszym organizmie. Te aminokwasy są łączone w poszczególne sekwencje aminokwasów, które nazywane są peptydami. I jako już białka wbudowywane są w poszczególne tkanki naszego organizmu. A część białek, która zostaje użyta czy aminokwasów, które zostają użyte do produkcji białek regulatorowych.

To są białka stanowiące nasze płyny ustrojowe, enzymy; tak jak już mówiłem wszelkie soki trawienne, pot, osocze krwi. To są właśnie białka te, które nie mają bezpośredniego wpływu na budowę naszego ciała.

Każde mięso, nawet najbardziej odtłuszczone, zawiera w sobie odpowiednią ilość tłuszczu. Te tłuszcze wcale nie są tak niezdrowe jak się powszechnie o tym sądzi. Najbardziej niezdrowe dla naszego organizmu są różnego rodzaju sosy, różnego rodzaju zagęszczacze. Ta niewielka ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych, tych, które uważane są za niezdrowe muszą znaleźć się w naszym organizmie aby prawidłowo funkcjonował. Mówi się o mięsie mając na myśli niemal zawsze mięso zwierząt rzeźnych. A przecież istnieje jeszcze mięso drobiowe, istnieje mięso zwierząt dziko żyjących. Niektóre nacje spożywają koninę czy wołowinę.

Natomiast nam zawsze mięso kojarzy się z wieprzowiną. Jeszcze jest mięso białe np. gryzoni: królików, nutrii. Mięso drobiowe np. : gęsina, kaczki, kury, indyk. Mięso i jego przetwory to bardzo szeroko pojęta grupa żywności. Wędliny to też produkty zawierające białka. Wędliny w kulturystyce raczej powinniśmy unikać, na rzecz mięs pieczonych na grillu, lekko smażonych jeśli chodzi o drób np. pierś z kurczaka zazwyczaj powinniśmy dodawać oliwę z oliwek, na której spokojnie moglibyśmy sobie smażyć.

 , ,
Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz

Zaprojektowane przez Klienter.pl