Górne

Wchłanianie wody

Jak zwykle ważne są szczegóły

Czy wiesz, że wypijając dużo wody możesz się odwodnić? Wydaje się to absurdalne, ale jeśli wypijesz w krótkim czasie dużo wody to możesz nawet doprowadzić do omdlenia  a w skrajnych przypadkach do śmierci. Głównym tego powodem jest wypłukanie (wysikanie) jonów z płynów ustrojowych.

Prawdziwe historie

Śmierć matki 5 dzieci

Kobieta, która próbowała schudnąć, stosując restrykcyjną dietę, wypiła za dużo wody i zmarła – informuje “Daily Mail” na swoich stronach internetowych.

Aby pozbyć się niechcianych kilogramów, Jacqueline Hanson poradziła się najpierw konsultanta. Dieta, którą jej polecił, przeznaczona była dla ludzi ze znaczną nadwagą i polegała na ograniczeniu kalorii do 500 na dzień, przygotowywania posiłków z zup, koktajli i wypijaniu 4 litrów wody dziennie.

– Po trzech tygodniach moja żona bardzo straciła na wadze i zaczęła wierzyć, że im więcej wody wypije, tym bardziej schudnie – mówi jej mąż, Brian Henson.

Tragedia wydarzyła się, kiedy Jacqueline oglądając telewizję wypiła 4 litry wody w ciągu 2 godzin. Najpierw skarżyła się na ból głowy, potem upadła w łazience. Karetka zabrała ją do szpitala, ale nie udało się jej uratować. Przyczyną zgonu była zbyt duża ilość wody w organizmie.

Feralny konkurs

16 milionów dolarów kosztował rozgłośnię radiową w Sacramento w USA idiotyczny konkurs. KDND-FM zorganizowała przed kilku laty zawody, kto wypije najwięcej wody bez wychodzenia do toalety. Biorąca udział w konkursie 28-letnia Jennifer Strange, matka trojga dzieci, zmarła. Kobieta podczas konkursu, w czasie 2,5 godziny,  wypiła około 7,5 litra wody w nadziei, że wygra konsolę dla swoich pociech. Strange nie tylko nie zdobyła nagrody (konsoli Nintendo Wii), ale kilka godzin później zmarła w wyniku przewodnienia.

źródło: www.tvn24.pl)

Jaką wodę pić

Ciągle w mediach i nie tylko, odbywa się dyskusja na temat jaką wodę pić. Producenci wody mineralnej twierdzą, że woda zawierająca dużo minerałów jest najbardziej odpowiednia. Ale czy to prawda, skoro od początku swego istnienia człowiek pił tylko wodę z dostępnych, przeważnie płytkich zbiorników, deszczówkę lub z małych źródełek a więc zawierającą bardzo mało minerałów. Wody głębinowe wysoko zmineralizowane stały się dostępne dopiero w epoce przemysłowej a więc od niedawna. Dodatkowo okazuje się, że minerały w wodzie pozyskane w wyniku kontaktu ze skałami, piaskami są obce dla ludzkiego organizmu i bardzo słabo przyswajane – zaledwie w 3-8 procent. Wielu znawców twierdzi nawet, że te substancje odpowiadają za tworzenie się różnych złogów np kamieni w nerkach.

Mieszkańcy Himalajów słyną z długowieczności, a piją wodę z lodowców, pozbawioną prawie zupełnie minerałów. Taką wodę piją też Eskimosi. Minerały występujące w stanie wolnym, jako sole nieorganiczne, przyswajane są przez organizm z trudnością. Przykładowo, dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń to około 800 mg. Woda z kranu zawiera tego pierwiastka mniej więcej 80 mg/l, z czego organizm wchłonie 6 ÷ 7 mg.

Organizm człowieka przyjmuje je chętnie w postaci tzw. chelatów, czyli minerałów połączonych ze związkami organicznymi (aminokwasami, cytrynianami, itp.) występującymi w surowym mleku, warzywach, mięsie, jajach, jarzynach, owocach i wielu innych produktach żywnościowych. Człowiekowi nie koniecznie zaszkodzi picie wody o zerowej zawartości minerałów, jeśli dostarczy je w odpowiednich ilościach w innych produktach a z wodą nie będzie przesadzał. Osoby spożywające więcej tłuszczy niż węglowodanów, a tak jest z pewnością w przypadku Eskimosów, nie potrzebują takich ilości wody jak “cukrowcy”.

Zatem najlepsza woda powinna być przede wszystkim pozbawiona szkodliwych substancji chemicznych, jakie dzisiaj są niestety powszechne. I tu najpewniejsza metoda na uzyskanie czystej wody to domowy filtr i dzisiaj bardzo skuteczny filtr odwróconej osmozy kosztuje około 300-350 pln i można go w 1-2 godziny zamontować samemu.

Taka woda jest świetna do przyrządzania zup, gdyż ma duże zdolności absorpcji. Z powodu różnicy stężeń przyswaja minerały i witaminy z warzyw, kości i mięsa w sposób doskonały.

Co do picia takiej wody to doradzam dodać szczyptę soli kłodawskiej lub himalajskiej. Mimo, że nie są to minerały organiczne, to jednak “neutralizują” wodę by nie rozcieńczała elektrolitów ustrojowych.

Minerały z soków i kompotów

Mądrym sposobem na skuteczne dostarczenie minerałów, ale i witamin jest picie wody najlepiej z dodatkiem soków owocowych i warzywnych i kompotów. W tych produktach znajdziemy całe bogactwo witamin i minerałów pochodzenia organicznego, które są dla człowieka bezpieczne i przyswajalne w 80-100%. I znowu okazuje się, że warto sięgnąć do dobrych sprawdzonych sposobów naszych babć a nie zastanawiać się, która woda z marketu jest lepsza. Pominę już fakt rodzaju opakowań w jakich te wody się sprzedaje… Dzisiaj trzeba się naprawdę naszukać by dostać wodę w butelce szklanej.

 ,

Trackbacki/Pingbacki

  1. 10 rad TrenerOK dla trenującego | TrenerOK - kulturystyka amatorska profesjonalnie - 28 października 2017

    […] Pij dostatecznie dużo dobrej jakości wodę – to ciągle niedoceniana praktyka. Więcej tu […]

Dodaj komentarz

Zaprojektowane przez Klienter.pl