Górne

Jajka podczas odchudzania

W tym artykule jeszcze raz zajmiemy się jajkiem, a właściwie jego dobroczynnym wpływem na … odchudzanie.

Naczelna zasada redukcji masy ciała

Warunek skutecznej diety odchudzającej mówi o tym, że trzeba dostarczyć organizmowi mniej kalorii niż on potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Nadmiary substratów energetycznych mogą być z powodu dostarczenia zbyt dużej ilości węglowodanów, ale także w powodu nadmiaru tłuszczy w diecie, a nawet białek. Kiedy mówimy o kaloryczności posiłków w codziennej diecie, to wchodzimy dla większości ludzi w sferę ezoteryki… Dla mnie osobiście liczenie kalorii też się mija z celem. Jedynie widzę taką potrzebę w przypadku wyczynowych sportowców. Przygotowanie codziennego menu nie powinno być udręką.

Jajka odchudzają?

Mogą być wykorzystywane w celu poprawy wyników odchudzania. Co takiego? Przecież zawierają tyle tłuszczu!

Jak zwykle istota tej tezy tkwi w szczegółach

Ludzie boją się tłuszczy gdyż wmówiono im, że od tłuszczu się tyje i dostaje się miażdżycy, wzdęć itp itd. A prawda jest zgoła inna – to węglowodany odpowiadają za nadmierne objadanie się i w efekcie tycie. Bierze się to z tego, że to wskutek spożywania węglowodanów wzrasta najszybciej i najmocniej poziom cukru we krwi a w odpowiedzi na niego następuje wyrzut najbardziej anabolicznego hormonu – insuliny. Ona z kolei upakowuje to co znajdzie we krwi do komórek. Jeśli są to cukry, a w mięśniach i wątrobie występuje aktualnie nasycenie glikogenem, to kieruje je do komórek tłuszczowych, gdzie w postaci trójglicerydów są magazynowane jako rezerwa energetyczna.

Jeśli spożywamy dużo tłuszczy a mało węglowodanów to poziom insuliny jest (średnio biorąc) niższy i proces odkładania zapasów jest zdecydowanie wolniejszy a proces pozbywania się tłuszczy zapasowych zdecydowanie sprawniejszy.

jajkoJajo produkt doskonały

Zawiera wszystkie niezbędne składniki dla zdrowia poza witaminą C. Wiemy o tym od dawna. Był jednak czas, kiedy zalecano ograniczenia w spożyciu jaj do 3 sztuk tygodniowo. Zawsze pozostawało logiczne pytanie – dlaczego tak mało, skoro dostarcza tyle najwyższej jakości składników?

Dlaczego warto jeść dużo jajek podczas odchudzania

Jest kilka powodów by jeść dużo jajek podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Osoby, które chcą tylko schudnąć a nie interesuje ich czy stracą znaczącą ilość mięśni i kości, nie potrzebują czytać dalej. Ale chyba nikt, kto dotarł do tego miejsca, nie ma takiego podejścia. We wcześniejszym artykule pisałem o najważniejszym powodzie, który jest winny efektu jojo u osób walczących z nadwagą.

Jajka mają niesamowite zalety

które są istotne podczas odchudzania:

  • Dostarczają najlepszego budulca dla mięśni, które trzeba szczególnie chronić podczas redukcji masy ciała,
  • Dostarczają cholinę, która bierze m.n udział w metabolizmie tłuszczy

Aby metabolizm był sprawny podczas odchudzania, ciało musi dostawać wszystkie potrzebne do tego składniki. Jednym z najważniejszych z nich jest właśnie cholina, a niestety często występują jej braki w popularnych dietach odchudzających. Wymienię tylko kilka ważnych jej funkcji:

  • bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczy,
  • bierze udział w odbudowie błon komórkowych,
  • wpływa korzystnie na układ nerwowy i działanie mózgu,
  • uczestniczy w transporcie cholesterolu i innych lipidów znajdujących się we krwi,
  • usprawnia spalanie tłuszczu w organizmie,
  • chroni wątrobę przed stłuszczeniem,
  • uczestniczy w usuwaniu toksyn z organizmu.

Jajko jest jej znakomitym źródłem, pod warunkiem zachowania odpowiednich działań podczas przygotowania posiłku do spożycia.

Skąd biorą się zalecenia ograniczania spożycia jaj

To efekt uboczny biznesu na straszeniu. Do dzisiaj kwitnie handel szkodliwymi substancjami obniżającymi poziom cholesterolu. Leki statynowe przynoszą dzisiaj korporacjom farmaceutycznym dziesiątki miliardów dolarów rocznie. Spełnione są tu warunki biznesu doskonałego – sprzedawać produkt, na który jest masowe zapotrzebowanie i wymaga dokonywania cyklicznych zakupów, bo przecież wysoki poziom cholesterolu jest rzekomo szkodliwy… Nie ten jednak temat jest poruszany w tym artykule. Jajka zawierają duże ilości cholesterolu i nie jest w interesie korporacji prostowanie faktu, że poziom cholesterolu organizm reguluje sobie sam wg potrzeb. Stąd jajka zostały zepchnięte do roli drugorzędnej w proponowanych powszechnie dietach, bo zawierają dużo… wiemy czego. Zatem jest to tylko efekt uboczny polityki wielkich korporacji.

Warunki optymalnego posiłku z jaj

Wysoka temperatura niszczy cholinę, zatem długie smażenie czy gotowanie jaj niweluje jej dobroczynne działanie. Jak powinno wyglądać przygotowanie jaj do spożycia:

  • Jaja gotowane – idealnie jest gdy białko jest ścięte a żółtko nie. Taki efekt można uzyskać dobierając odpowiedni czas gotowania, gdyż białko ścina się w temperaturze ok 65 st. C a żółtko powyżej 70 st. C. Oznacza to w praktyce, że najpierw ścina się białko a dopiero potem żółtko, tym bardziej, że ciepło powoli przenika od zewnętrznych do głębszych warstw jaja. Z kolei cholina traci swoje dobroczynne właściwości przez dłuższe działanie wysokiej temperatury. Cholina, obecna w żółtku traci na wartości tym więcej im dłużej trwa proces podgrzewania w temperaturze zbliżonej do 100 st C (w bezpośredniej bliskości ginie w temp 90 st C). Zatem najlepsze jajko to to ugotowane tak, że białko jest ścięte a żółtko lejące. Kiedy żółtko zetnie się tak mocno, że wytrącą się związki siarki, widoczne w postaci zielonej otoczki , to jajko straci już wiele ze swoich najlepszych atutów.
  • Jajecznica  – krótkie smażenie do ścięcia, bez przypiekania – jak wyżej powiedziano wystarczy temperatura 70 st C do ścięcia się jajecznicy. Oznacza to, że najlepszy efekt wymaga czujnego mieszania i pilnowania by się nie przypiekło. Zatem kiedy robisz jajecznicę nie odchodź od patelni, bo trzeba ją mieszać. Trzeba pamiętać o tym, że źródła ciepła jakie używamy w domu wytwarzają wyższą temperaturę niż potrzeba, ale ciepło rozchodzi się ze zwłoką w zależności od przewodnictwa materiału, więc dobra jajecznica to tylko kwestia odpowiedniego działania. Jak zachować zatem pożądane efekty (aktywną cholinę) – smażyć na małym ogniu i ciągle mieszać – w ten sposób łatwo doprowadzi się do ścięcia a nie dopuści do przypieczenia.
  • Jaja sadzone – by osiągnąć najlepszy efekt staramy się tak rozbić skorupkę by nie uszkodzić błony otaczającej żółtko. Potem smażenie jest proste i łatwo już uzyskać zachować lejące się żółtko przy ściętym białku. Takie jaja idealnie pasują do odrobiny ziemniaków. Odrobiny, bo w czasie odchudzania lepiej je unikać.
 

Jedna odpowiedź do Jajka podczas odchudzania

  1. damian_kosowski 5 kwietnia 2016 w 10:54 #

    po co jeść tanie, świeże (idealnie zapakowane) i nie daj Boże nieopodatkowane jaja z kurnika bez bez klamek na odpowiednich wysokościach, skoro można kupić żywność pięknie zakonserwowaną, przesoloną ze wzmocnionym smakiem w sklepie…

Skomentuj damian_kosowski Kliknij tutaj, aby anulować odpowiedź.

Zaprojektowane przez Klienter.pl