Górne

Jak zapobiegać tworzeniu się nadmiernej tkanki tłuszczowej

Właściwy skład posiłków

Ustalenie zawartości makroskładników w diecie, czyli ilości białek, węglowodanów i tłuszczy, jest kluczem do budowania tzw. beztłuszczowej masy ciała. W czasie budowania masy mięśniowej, powinno się przyjmować duże ilości pożywienia. Niektórzy liczą kalorie i z ich wyliczeń wynika, że powinna być ich nadwyżka nad zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Tak żyć potrafią tylko bardzo nieliczni.

Jak nie liczyć kalorii i nie otłuścić się

Czy jest zatem inna metoda, dająca pełna kontrolę nad uzyskiwanymi przyrostami? Okazuje się, że jest. Podobnie jak liczenie kalorii, wymaga dyscypliny i samokontroli.

Kiedy spożywa się codzienne te same posiłki, albo z niewielkimi zmianami, to łatwo jest zachować proporcje odpowiednich makroskładników, czyli białek, węglowodanów i tłuszczy. Zatem najpierw konieczne jest ustalenie stałej ilości posiłków na dni treningowe oraz na dni nietreningowe. Obserwacja w okresach 3 tygodniowych wagi ciała oraz obwodu w pasie, daje możliwość dopasowania optymalnego składu makroskładników w diecie.

budowanie-masy-230-230Szczegółowe informacje o odżywianiu podczas budowania masy mięśniowej znajdziesz w kursie “Jak skutecznie budować masę mięśniową”

 

 

2 odpowiedzi do Jak zapobiegać tworzeniu się nadmiernej tkanki tłuszczowej

  1. Jarek1977 2 stycznia 2015 w 11:12 #

    Mam już wagę poniżej której nie mogę i nie chcę schodzić, ale niestety tłuszczu zostało jeszcze sporo. Chcę więc spalić tłuszcz, ale utrzymać wagę, nie tracąc jeszcze przy tym mięśni. Czy to możliwe i jak to zrobić? Nie spieszę się z tym, ale powoli chciałbym zmniejszać procent tłuszczu.

  2. ttt 11 stycznia 2016 w 23:20 #

    Rewelacyjny materiał.
    Wiec de facto jak nie mamy cierpliwości do liczenia kalorii my staramy się stosować wskazówki i spokojnie patrzymy na efekyu

Dodaj komentarz

Zaprojektowane przez Klienter.pl