Górne

    Główne błędy przy odchudzaniu

    Jeśli twoim zamiarem jest zredukowanie nadmiarów tkanki tłuszczowej, to sprawdź czy nie popełniasz któregoś z błędów. One mogą decydować o odniesieniu sukcesu lub porażki.

    nie dopuść do nadmiernych zapasów tkanki tłuszczowej

    1. Bardzo niska kaloryczność codziennego menu

    W pierwszej fazie powoduje szybką utratę masy ciała, ale jest to przede wszystkim utrata masy mięśniowej. Ograniczenie przesadne ilości kalorii w codziennej diecie prowadzi do zmniejszenia się ilości mitochondriów w komórkach. To właśnie one są odpowiedzialne za spalanie tłuszczu. Głodowe podejście do odchudzania powoduje stres dla organizmu i obniżenie jego możliwości do wytwarzania energii. Zawsze kończy się to efektem jojo.

    2. Zbyt mało białka w diecie

    Najgorszy sposób na odchudzanie jest wtedy gdy ktoś drastycznie ogranicza kaloryczność posiłków poprzez zmniejszenie ilości białka. Jest to błąd nr 1 do potęgi, gdyż odchudzający się będzie tracił głównie tkankę mięśniową, co w dalszym etapie odbija się przysłowiową czkawką, gdyż jest głównym powodem efektu jojo.

    3. Mała aktywność fizyczna

    Z małą aktywnością fizyczną, mówiąc potocznym językiem, łączy się niskie spalanie kalorii. Z małą aktywnością zwykle też wiąże się słaba kondycja i duży opór do podjęcia znaczniejszego wysiłku. Takim ludziom bezsensowne i nieodpowiedzialne jest zalecać, by trenowali interwały czy podejmowali jakikolwiek intensywny wysiłek. Dla nich sensowny jest tylko umiarkowany wysiłek fizyczny, ale za to długotrwały – trwający 1,5 godziny i dłużej, a i do takiego wysiłku powinni dochodzić stopniowo, zaczynając od 30 minutowego spacerku.

    4. Duża podaż węglowodanów

    Zwłaszcza glukozy i fruktozy. Nadmiar węglowodanów zwiększa wyrzut insuliny i lipogenezę (tworzenie się zapasów tkanki tłuszczowej). Fruktoza dostarczana w owocach jest bezpieczniejsza ze względu na zawartość błonnika. Niemniej należy ograniczyć ilość owoców. Podobnie należy ograniczyć do minimum spożywanie węglowodanów skrobiowych, które z kolei długo się wchłaniają i powodują wysoki poziom insuliny, która “ochrania” tkankę tłuszczową przez spalaniem.

    5. Jedzenie węglowodanów skrobiowych w porach wieczornych – po godzinie 21.00

    Idealnie jest gdy ostatni posiłek składa z produktu białkowego i warzyw nieskrobiowych. Taka kompozycja pozwala trzymać w ryzach insulinę, co jest warunkiem wydzielania hormonu wzrostu podczas snu, a to on jest odpowiedzialny za regenerację i spalanie tkanki tłuszczowej. Przypomnę, że do produktów zawierających skrobię należą: ziemniaki, kasze, ryż, pieczywo i makarony.

    6. Zbyt mało tłuszczów o krótkich łańcuchach

    Tłuszcze pochodzące z masła czy oleju kokosowego sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej, gdyż są łatwo dostępnym źródłem energii i powinny być w diecie odchudzającego się. Moda na unikanie tłuszczu przy odchudzaniu prowadzi do zaburzeń w rozkładaniu tłuszczu, braków witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – w efekcie do zaburzeń metabolicznych, a tylko zdrowy organizm będzie pozbywał się sprawnie nadmiarów tkanki tłuszczowej.

    7. Zbyt mała ilość błonnika w diecie

    Najlepiej gdy dostarcza się go w postaci warzyw nieskrobiowych (sałata, ogórki, kapusta, brokuły, papryka, pomidory). Błonnik potrzebny jest do utrzymania w dobrej kondycji flory jelitowej i wszystkich funkcji z nią związanych (trawienie, wypróżnianie, produkcja witamin). Błonnik ma jeszcze ciekawą zaletę, że zakłóca cykl zwrotnego wchłaniania w obwodzie jelitowo-wątrobowym. Tłuszcz zawarty w żółci wydzielanej do jelita jest wiązany przez błonnik i wydalany z przewodu pokarmowego. W tej korzystnej dla organizmu akcji dużo sprawniejszy jest błonnik pochodzący z owoców i warzyw a dużo gorzej sprawdza się błonnik pochodzenia zbożowego.

    Podsumowanie

    Dla sprawnego procesu odchudzania korzystna jest dieta:

    • wysoko białkowa,
    • nisko węglowodanowa,
    • z nieznacznym tylko ograniczeniem tłuszczów nasyconych długołańcuchowych na korzyść kwasów tłuszczowych nasyconych krótko- lub średnio-łańcuchowych, które dostarczają masło i olej kokosowy oraz nienasyconych pochodzących z oliwy z oliwek, z odpowiednią dostawą NNKT omega 3/6/9 – olej lniany, ryby, orzechy,
    • z odpowiednią podażą błonnika i
    • redukcją kaloryczności posiłków, tak, żeby spadek masy ciała był nie większy niż 0,5 – 1 kg tygodniowo.

    Konieczny jest też dopasowany do możliwości wysiłek fizyczny, najlepiej oparty na treningach siłowych i aerobowych.

    Sięgnij po skuteczne środki w walce z niechcianymi zapasami

    trening na redukcję tkani tłuszczowej


    Zmodyfikuj swój trening siłowy i przyspiesz metabolizm

     


    dieta zgodna z grupą krwi usprawni twój metabolizm

    Uporządkuj dietę i ciesz się sprawną przemianą materii

     
    Nie ma jeszcze komentarzy.

    Dodaj komentarz


    Zaprojektowane przez Klienter.pl


    Kulturysta

    6 Sprawdzonych Sposobów Na Poprawę Sylwetki w 60 Minut

    Pobierz teraz poradnik gratis!

    Dowiesz się…

    • Jakie są metody treningowe i do jakiego celu je stosować?
    • Jak ważne są odpowiednie zmiany ilości powtórzeń?
    • Jak ustrzec się nieprzewidzianych urazów?


    Wpisz Imię: *
    Wpisz Email: *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Zaplanuj sukces – historia mistrza

    Zaczerpnij z jego pomysłu na sukces w tym poście chcę cię zachęcić do obejrzenia historii Arnolda Schwarzeneggera. To pouczająca historia...

    Zamknij