Górne

Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu – jak rozpoznać i jak sobie z nim radzić?

Gdy nie zastanawiamy się co jemy i jak żyjemy, w pewnym momencie możemy zauważyć, że nasz organizm zachowuje się nie tak jak byśmy tego chciały. Przyczyną złego funkcjonowania naszego organizmu może być jego zakwaszenie, czyli zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej polegające na obniżeniu wartości pH naszej krwi.

Trochę teorii

Równowaga kwasowo-zasadowa – to stan, w którym zachowana jest proporcja kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkująca odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych organizmu. Odchylenia w pH krwi są dla organizmu bardzo niebezpieczne, mogące prowadzić do wielu chorób, a większe nawet do śmierci.

Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie wynosi 7,35 – 7,45.

Objawy zakwaszenia

  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • podkrążone oczy,
  • niestrawność,
  • zgaga,
  • smak goryczy lub kwasu w ustach,
  • problemy z cerą,
  • sucha skóra,
  • wypadanie włosów i utrata ich blasku,
  • częste przeziębienia i infekcje wirusowe,
  • nadciśnienie,
  • dna moczanowa,
  • bóle kręgosłupa,
  • zapalenie stawów,
  • rozdrażnienie,
  • zaburzenia snu,
  • osłabienie fizyczne.

Jak widać, objawów zakwaszenia jest bardzo dużo, ale pocieszający jest fakt, że przede wszystkim to my mamy ogromny wpływ na pozbycie się tych objawów, niekoniecznie poprzez zażywanie drogich leków, które jedynie zniwelują skutki, nie likwidując przyczyn.

Co wpływa na zakwaszenie organizmu?

Przede wszystkim złe żywienie, używki i życie w ciągłym stresie. Żyjemy w czasach, w których nietrudno o wymienione tu czynniki, dlatego powinnyśmy z większą uwagą zadbać o swój stan fizyczny i psychiczny.

Jakie produkty zakwaszają?

  • kawakawa, czarna herbata,
  • alkohol i nikotyna,
  • pieczywo (szczególnie żytnie!),
  • mleko, jaja,
  • mięso (szczególnie wieprzowe) i wędliny,
  • słodycze,
  • owoce: pomarańcze, mandarynki,
  • warzywa: cebula, kalafior, brokuły,
  • olej słonecznikowy,
  • sól

Jakie produkty odkwaszają?

  • cytrynaowoce: cytryna, kiwi, ananas, daktyle
  • warzywa: szpinak, sałata, ogórki, dynia,
  • zielona herbata,
  • oliwa oraz olej rzepakowy i lniany
  • migdały
  • maślanka

Dbajmy o równowagę kwasowo-zasadową

Gdy spożywamy produkt wysoko zakwaszający, sięgnijmy również po produkt odkwaszający, by przy jednoczesnym dostarczaniu niezbędnych substancji odżywczych zadbać o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Należy pamiętać, że zbytnia zasadowość organizmu jest równie niebezpieczna co zbyt wysokie zakwaszenie.

  • sólNiech woda z cytryną i zielona herbata będą naszymi głównymi napojami.
  • Łączmy w jednym posiłku mięso z odkwaszającymi warzywami.
  • Unikajmy słodyczy i wędlin.
  • Zmniejszmy spożycie soli i cukru.
  • Zadbajmy o rekreację ruchową (sport wyczynowy zakwasza organizm).

Analizując nasze codzienne menu dojdziemy do wniosku, że nieświadomie zakwaszamy nasz organizm. Poświęćmy więcej uwagi na to co jemy. Zaobserwujmy, jak nasz organizm reaguje po spożyciu danych produktów. Jeżeli męczy nas zgaga lub inna niestrawność, to zrezygnujmy z tych rzeczy, a pozytywne tego efekty będą na pewno odczuwalne.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz

Zaprojektowane przez Klienter.pl