E-biznes
Wcale nie chodzi mi o sprzedaż przez internet. Nie ulega wątpliwości, że w XXI wieku najpopularniejszą literą alfabetu jest „e”. Spokojnie można powiedzieć, że żyjemy w e-wieku. Wszystko dlatego, że z jednej strony, wysyłamy już tylko e-listy zamiast tradycyjnych i palimy e-papierosy, a z drugiej – to właśnie tym symbolem oznaczone są wszystkie dodatki do żywności. A tych, patrząc na skład większości produktów, znajdziemy mnóstwo.
Zgodnie z definicją, substancja dodatkowa to substancja, która nie jest zwyczajowo, odrębnie spożywana jako żywność, niebędąca typowym składnikiem żywności, niezależnie od tego, czy ma wartość odżywczą czy nie, a której celowe użycie w procesie produkcji, przetwarzania, przygotowania, pakowania, przewozu i przechowywania żywności spowoduje (lub może spowodować), że substancja ta stanie się bezpośrednio lub pośrednio składnikiem środka spożywczego.
Substancje dodawane do żywności
Aby łatwiej zidentyfikować owe substancje, Unia Europejska przygotowała spis dozwolonych dodatków do żywności:
- Symbolami od E100 do E180 oznaczono barwniki,
- od E200 do E279 – głównie substancje konserwujące,
- od E300 do E385 – przeciwutleniacze oraz substancje wykorzystywane w innych celach,
- od E400 do E495 – środki zagęszczające,
- a pozostałe od E500 do E1520 – substancje, które ciężko sklasyfikować, ale mają określone funkcje technologiczne.
Oczywiście medal ma dwie strony. Jeśli chodzi o dodatki do żywności, mogą to być zarówno substancje pochodzenia naturalnego – np. witamina C używana jako przeciwutleniacz, czy kurkumina stosowana jako barwnik, ale nie oszukujmy się, większość substancji dodawanych do żywności to po prostu sztuczne, stworzone chemicznie substancje, mające na celu dostosowanie spożywanej żywności do naszych wymagań.
Jak już wcześniej wspomniano, obecnie do żywności dodaje się: barwniki (substancje mające na celu nadać bądź przywrócić barwę produktowi), konserwanty (substancje mające na celu przedłużenie trwałości produktu i jego przydatności do spożycia), przeciwutleniacze (mające zapobiegać psuciu się żywności, np. jełczeniu tłuszczu), emulgatory (tworzące odpowiednią konsystencję produktu) oraz substancje słodzące (mają na celu nadanie słodkiego smaku przy obniżeniu kaloryczności produktu). Każda z tych substancji może mieć negatywny wpływ na organizm człowieka. Kilka przykładów, z każdej z grup, podano poniżej.
Substancja |
Rodzaj |
Zastosowanie w produktach |
Możliwe szkodliwe działanie |
Azorubina (E122) |
Barwnik |
Budynie, lody, polewy, dżemy |
Ataki astmatyczne, działanie rakotwórcze |
Czerwień koszenilowa (E124) |
Barwnik |
Galaretki w proszku, dżemy, polewy deserowe, zupy pomidorowe |
Reakcje alergiczne, działanie rakotwórcze |
Fenol i jego pochodne (E230-E232) |
Konserwant |
Stosowany do impregnowania skórek owoców (zwłaszcza cytrusowych) |
Zakłócają czynności skóry, powodują nudności i wymioty, działanie rakotwórcze |
Azotyny i ich związki (E249-E252) |
Konserwant |
Wędliny surowe, wędzone i peklowane, konserwy mięsne |
Szkodliwe przy nadciśnieniu, działanie rakotwórcze |
Butylo-hydroksy-toluen (E321) |
Przeciwutleniacz |
Guma do żucia |
Zaburza czynności wątroby, działanie rakotwórcze |
Gallusany (E310-E312) |
Przeciwutleniacz |
Płatki ziemniaczane, błyskawiczne puree, guma do żucia |
Zaburzenia trawienne (żołądkowe) |
Karagen (E407) |
Zagęszczacz |
Desery mleczne, puddingi, dżemy, keczup |
Zakłóca proces trawienia |
Tabela 1. Przykłady niekorzystnego działania niektórych dodatków do żywności.
Jak widać, substancje dodawane do żywności szkodzą całemu organizmowi, jednak najbardziej narażona na ich działanie jest wątroba (choć coraz częściej obserwuje się także silne alergie spowodowane substancjami dodawanymi do żywności). To ona oczyszcza nasz organizm z zanieczyszczeń i substancji szkodliwych, nie ważne czy będzie to alkohol, leki czy właśnie substancje dodatkowe. Zmiany środowiska spowodowały, że wątroba i tak jest bardzo mocno obciążona, a producenci żywności jeszcze dodają jej pracy. Skutkiem jej nadmiernej eksploatacji mogą być wszelkie choroby uszkadzające ten narząd. Od niewydolności poprzez niealkoholowe stłuszczenie wątroby aż do marskości.
Jak pomóc wątrobie – proste sposoby
Istnieją produkty, które mogą wspomagać regenerację wątroby i usprawniać jej pracę. Warto aby zadbać o ich odpowiednie spożycie z codzienną dietą. Będą to: buraki, kalafior, brokuły, awokado, grejpfrut, czosnek czy też kurkuma. Wszystkie te produkty będą także oczyszczały organizm z toksyn. Dodatkowo działanie oczyszczające będą wykazywały: figi, jabłka, żurawina czy zielona herbata. Przy tym wszystkim warto także zadbać o odpowiednie spożycie płynów, zwłaszcza wody.
Witam
Nareszcie mądrze, krótko i na temat.
Dziękuję i pozdrawiam.
Odpowiedź na pytanie : To pewnie szynka wędzona…
To chyba serek topiony z szynką.